Vier tips voor een duurzame Halloween

Vijf tips voor een duurzame Halloween
Foto Unsplash

Halloween staat voor de deur en dat betekent dat de voorbereidingen zo stilaan kunnen beginnen. Uiteraard is het leuk om jezelf van kop tot teen te verkleden en snoepgoed uit te delen, maar dat is helaas niet altijd even goed voor het milieu. Gelukkig kan sluit het een het ander niet uit. Met deze tips beleef je een spetterende en duurzame Halloween.

1. Leen je outfit of koop tweedehands

Ben je nog op zoek naar een geschikte verkleedoutfit? Je hoeft echt geen nieuwe kleding of accessoires te kopen om er leuk uit te zien. Ga eerst en vooral eens door je eigen kledingkast. De kans is groot dat je daar iets vind om je outfit op te baseren. Ook je vrienden kunnen uitkomst bieden. De outfit van een vriend of vriendin van vorig jaar kan jij bijvoorbeeld perfect dit jaar aan. Heb je nog steeds niet gevonden wat je zocht? Maak dan eens een rondje langs enkele tweedehandswinkels. Bij de kringloop of een vintage winkel vind je duizend-en-een kledingstukken en accessoires om er helemaal halloweenwaardig uit te zien.

2. Maak je eigen koekjes of koop in bulk

Halloween is niet compleet zonder koekjes en snoep. Helaas worden veel daarvan individueel verpakt, wat zorgt voor een enorme afvalstapel. Nochtans kan je dat makkelijk vermijden. Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag en maak je favoriete koekjes – persoonlijk en vaak ook lekkerder dan die die je in de winkel koopt. Ben je geen keukenprins(es)? Kies dan voor traktaties die in bulk verkocht worden.

3. Eet je pompoen op

Ben je van plan om een pompoen uit te hollen als decoratie? Leuk, maar gooi de binnenkant van de pompoen niet weg. Je kan er namelijk enkele heerlijke gerechten mee klaarmaken. Wat dacht je van een heerlijke warme soep of een curry op basis van pompoen? De mogelijkheden zijn haast eindeloos en op die manier verspil je geen voedsel, wat altijd mooi meegenomen is.

4. Organiseer een plasticvrij halloweenfeestje

Die oranje rietjes en papieren borden in halloweenthema zien er misschien leuk uit en besparen je een berg afwas, maar echt duurzaam zijn ze niet. Kies liever voor herbruikbare rietjes en borden die je nadien gewoon opnieuw kan gebruiken. Ook wat betreft de decoratie kan je de groene kaart trekken. Je kan bijvoorbeeld een slinger maken van stofrestjes of duurzame kaarsen gebruiken om je feestje er leuk uit te laten zien.