VIDEO. Dit huis is gemaakt van kurk

De drie biggetjes bouwden ooit huizen uit stro, hout en baksteen. Die twee laatsten worden nog steeds gebruikt en uiteraard is beton tegenwoordig een van de meest aanwezige bouwmaterialen. Dat is echter niet per se erg duurzaam en er wordt dan ook druk gezocht naar alternatieven.

De Britse architect Matthew Barnett Howland kwam tijdens zijn zoektocht naar duurzame bouwmaterialen met een wel erg origineel idee op de proppen. Hij ontwierp namelijk een huis dat volledig gemaakt is uit kurk en dat ook makkelijk weer ontmanteld kan worden. Bij het bouwproces komen namelijk geen lijm of cement kijken. De ‘stenen’ passen als Legoblokjes in elkaar, waardoor het niet alleen makkelijk is om het huis in elkaar te zetten, maar waardoor de materialen ook makkelijk hergebruikt kunnen worden.

Restmateriaal

Volgens Matthew Barnett Howland is het de eerste keer dat een huis volledig uit kurk wordt vervaardigd. Het materiaal werd wel lange tijd als isolatie gebruikt, maar men dacht dat het niet sterk genoeg was om hele constructies mee te vervaardigen. Nochtans heeft kurk heel wat voordelen. Om dat ‘probleem’ op te lossen, gebruikte de architect dan ook enkele houten balken om de constructie te verstevigen. Dankzij de ingenieuze techniek is de woning niet alleen wind- en waterdicht, maar bovendien is het huis ook brandveilig en uitermate goed geïsoleerd. De kurken ‘stenen’ worden trouwens vervaardigd uit restmateriaal dat overblijft na de productie van wijnkurken. Met behulp van een stoompers worden de restjes op elkaar geduwd, waardoor een stevige massa ontstaat die vervolgens in stukken kan worden gesneden. Goedkoop is de techniek jammer genoeg niet: kurk is afkomstig van de schors van kurkeiken, die slechts om de tien jaar kan worden geoogst. Maar waar een wil is, is een weg, dus het aanplanten van een heleboel extra bomen zou dat probleem grotendeels kunnen oplossen.