« We werken aan unieke projecten »

Ingenieurs van alle afstudeerrichtingen zijn heel welkom bij de Vlaamse overheid. Pluspunten zijn de unieke projecten en de werkuren die een goede balans met het privéleven mogelijk maken.

D e Vlaamse overheid is een dynamische organisatie die werkt aan een brede waaier thema’s zoals wonen, cultuur en landbouw. Er zijn ook heel wat jobs voor ingenieurs uit alle afstudeerrichtingen. Bij de Vlaamse overheid werken bio-ingenieurs, burgerlijk-ingenieur-architecten, handelsingenieurs enzovoort. Je komt terecht in een uitdagende omgeving en in een job met veel verantwoordelijkheid. Bovendien werk je aan unieke projecten die maatschappelijk relevent zijn.

Ingenieur Tom Van Haver is Senior Projectleider bij de afdeling bouwprojecten van het Facilitair Bedrijf. Dat realiseert momenteel een groot kantoorgebouw in de Brusselse Noordwijk. De huidige torens WTC 1 en WTC 2 aan de Simon Bolivarlaan worden volledig omgevormd. De Vlaamse overheid wil er vanaf 2023 intrekken.

Duurzaam en circulair

«We volgen het hele renovatieproces op tot en met de uitvoering. De twee WTC-torens worden tot op de kern van het betonskelet afgebroken. We bouwen er een nieuwe mantel rond en zullen de torens met elkaar verbinden», zegt Tom Van Haver. Duurzaamheid is voor de Vlaamse overheid heel belangrijk. Er gaat dan ook veel aandacht naar energiezuinige technieken. Het streefdoel is een E-peil E15, wat een uitstekende score is.

In 2021 wordt een E-peil E30 verplicht. Hoe lager het E-peil, hoe beter de positieve ecologische impact. Er komt bijvoorbeeld een systeem voor de opslag van koude en warmte die uit de grond wordt gehaald, zonnepanelen op het dak en de zijgevels. «Ook de circulaire dimensie is cruciaal. We demonteren de oude gebouwen en recupereren heel wat materialen voor de heropbouw.» Het nieuwe gebouw krijgt een mix van functies met ook appartementen, winkels, sportfaciliteiten en een hotel. Op die manier wil de Vlaamse overheid de Noordwijk ook ’s avonds en in het weekend leven inblazen.

Variatie

Tom Van Haver is enthousiast over de vele variatie in zijn job. Zo werkt hij ook aan verschillende projecten op het kasteeldomein in Gaasbeek. «De Vlaamse overheid biedt werkzekerheid. Het gaat om een moderne organisatie; zowel qua structuur en middelen, als qua toegepaste materialen en technieken in de bouwprojecten.

In de bouwwereld wil de Vlaamse overheid een toonaangevende rol spelen en een voorbeeldfunctie vervullen. Het is heel fijn om een project als het nieuwe kantoorgebouw te realiseren, zoiets vind je als ingenieur zelden op de privémarkt. Er zijn daarnaast flexibele werkuren en er is de mogelijkheid om soms van thuis uit te werken.

Kerncijfers nieuw kantoorgebouw 2023

  • 14 ruime kantoorverdiepingen met panoramisch zicht, dakterras
  • Oppervlakte van ongeveer 110.000 m² waarvan 75.000 m² voor kantoren, 14.000 m² voor wonen en 16.000 m² voor sportinfrastructuur, horeca, hotel en handelszaken.

 

Met de fiets naar het werk

Stijn Sempels is ingenieur bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), een agentschap dat werkt in de open ruimte. Er worden tal van inrichtingsprojecten uitgetekend, de haalbaarheid wordt nagegaan en de technische specificaties worden vastgelegd. «Ook stellen we aanbestedingsdossiers op en volgen we de uitvoering op. Het grootste project waar ik mee bezig ben is Willebringen. We gaan na of de wegen moeten worden vernieuwd, we zorgen voor fiets- en wandeltrajecten, we leggen erosiebekkens aan die dienen voor een goede afwatering.

Ruilverkaveling Willebringen ligt in de gemeenten Hoegaarden, Boutersem, Bierbeek en Tienen.» VLM draagt ook bij aan de inrichting van natuurgebieden, zoals ingrepen in bossen om de overlast van exoten te beperken, het aanleggen van nieuwe bosgebieden. «Fijn is dat de job heel wat variatie biedt. Je hebt een grote mate van vrijheid om je werk én vakanties te plannen. Het is heel prettig dat ik met de fiets naar het werk kan.

Ik ben vrij veel te vinden bij de ruilverkaveling Willebringen en dat ligt dicht bij waar ik woon. Het fietsen is ontspannend en zo heb ik alvast mijn dosis sportactiviteit.»

Zoek een vacature die bij je past op
www.vlaanderen.be/vacatures.