Verkiezingen Bolivia - Mesa beschuldigt regering van manipulatie verkiezingsresultaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Bolivia heeft presidentskandidaat Carlos Mesa maandag gezegd bezorgd te zijn dat de regering de verkiezingsresultaten zal manipuleren om een beslissende ronde tussen hem en president Evo Morales te voorkomen. Een eerste telling door de kiescommissie zondag gaf aan dat Morales 45,28 procent van de stemmen wist te behalen, terwijl Mesa het zou moeten stellen met 38,2 procent. Morales zou daarmee echter niet aan voldoende stemmen geraken om een tweede ronde op 15 december te vermijden. De kiesautoriteiten stopten echter, nog voor alle stemmen geteld waren, met het updaten van de resultaten. De voorlopige resultaten konden niet langer worden vrijgegeven, aangezien sommige regionale kiestribunalen al waren gestart met het aankondigen van de officiële resultaten, luidde het.

Mesa twitterde maandag dat de regering op die manier een tweede ronde zou willen voorkomen. Minister van Communicatie Manuel Canelas reageerde dat de kiesautoriteiten nooit hadden beloofd om de volledige voorlopige resultaten te publiceren en drong er bij de oppositie op aan om niet op te roepen tot protest alvorens de officiële uitslag gekend is.

Indien geen enkele kandidaat minstens 50 procent behaalt, of 40 procent met ten minste 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat, dan komt er een beslissende ronde.

bron: Belga