Passagiers geblokeerd op luchthaven van Santiago, vluchten geannuleerd

Passagiers geblokeerd op luchthaven van Santiago
Passagiers geblokeerd op luchthaven van Santiago

Duizenden passagiers zijn gestrand op de luchthaven van Santiago, de hoofdstad van Chili, doordat hun vluchten geannuleerd of vertraagd waren. Reden is de avondklok die de regering van de rechtse president Sebastián Piñera heeft ingesteld, nu sociaal protest er in rellen is ontaard. De gangen van de hoofdterminal zijn omgevormd tot slaapzalen waar passagiers op grond slapen. Andere stonden in lange rijen te wachten aan de balies van de luchtvaartmaatschappijen, hopend op informatie over hun vlucht.

Honderden vertrekken werden geannuleerd of uitgesteld na de explosie van sociale onvrede in Santiago sinds donderdag. “We zijn hier door de avondklok. We weten niets over onze vluchten”, zei een Peruaanse studente, die in Santiago deelnam aan een wetenschappelijk congres over bossen. “We moeten aanschuiven in lange wachtrijen om te weten wat er zal gebeuren. We weten niet of de betogingen nog zullen verergeren.”

In Santiago, een stad van zeven miljoen inwoners, geldt momenteel een noodtoestand en een avondklok, van 19.00 uur tot 06.00 uur. Het openbaar vervoer ligt bijna volledig lam. Metro’s rijden helemaal niet meer, bussen nog gedeeltelijk.

Bij rellen en plunderingen zijn sinds donderdag zeven doden gevallen. Het is het ergste sociaal protest in decennia in Chili, dat tot in de jaren negentig een militaire dictatuur was.

Bron: Belga