Erdogan beschuldigt westen van “meeheulen met terroristen”

Erdogan beschuldigt westen van
Erdogan beschuldigt westen van "meeheulen met terroristen"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er de westerse landen vandaag van beschuldigd mee te heulen met de terroristen tegen Turkije. Hij doelde op de kritiek die het Turkse offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië heeft teweeggebracht. “Gelooft u dat?”, zo zei Erdogan tijdens een toespraak in Istanboel, “Het hele Westen heeft de kant van de terroristen gekozen en ze vallen ons allemaal samen aan. Onder hen ook de landen van de Europese Unie en de NAVO. Allemaal”, zo klonk het.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu liet vandaag in een interview met de Italiaanse krant Il Messagero ook al optekenen dat internationale sancties of dreigingen weinig zullen uithalen. “We beroepen ons op ons recht op zelfverdediging3, luidde het.

Vandaag nog kwam vanuit Rusland kritiek op de Turkse inval. Dat is enigszins verwonderlijk, want hoewel beide landen in Syrië tegenstanders steunen, hebben ze een broos verbond gesloten over veiligheidszones in Syrië, en Turkije kocht, tot grote ergernis van de andere NAVO-lidstaten, een zwaar luchtafweersysteem van de Russen. Morgen zien Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin elkaar trouwens in Sotsji.

Bron: Belga