Vroege joggers verbranden meer vet

Joggers
Belga / A. Dehez

Joggers die willen afvallen, trekken best zo vroeg mogelijk hun sportschoenen aan. Een onderzoek van de universiteit van Bath toont aan dat mensen die voor het ontbijt joggen meer vet verbranden.

Onderzoekers hebben de prestaties van 30 mannen met overgewicht onder de loep gelegd. Ze ontdekten dat proefpersonen die voor het ontbijt joggen twee keer zo veel vet verbranden dan mannen die na het ontbijt joggen.

Dit effect is volgens onderzoekers eenvoudig te verklaren. Wanneer je jogt voor een maaltijd, gaat je lichaam koolhydraten verbranden. Wanneer die reserves op zijn, is het de beurt aan de vetcellen.

Minder ziektes

Daarnaast hebben de onderzoekers ontdekt dat bij vroege mannelijke sporters de spieren meer vatbaar zijn om insuline op te nemen. Zo wordt het risico voor diabetes en hartziektes verminderd. “De groep mannen die voor het ontbijt jogde, verhoogde hun capaciteit om insuline op te nemen. Dat is opmerkelijk, omdat de andere groep bijna evenveel gewicht verloor”, zegt bewegingswetenschapper prof. Javier Gonzalez van de universiteit van Bath. “Het enige verschil tussen de groep van vroege joggers en de controlegroep is het tijdstip waarop ze joggen.”

Gezond ontbijten

De onderzoekers roepen ten slotte op om je maaltijden niet te verwaarlozen en voldoende te drinken. Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk om je spieren te helpen herstellen. Een goede maaltijd na een work-out is ook belangrijk voor de langere termijn, klinkt het.