Wapenstilstand wordt goed gerespecteerd, tweet Trump

Wapenstilstand wordt goed gerespecteerd
Wapenstilstand wordt goed gerespecteerd

De wapenstilstand in het noorden van Syrië houdt goed stand. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump vandaag in een tweet waarin hij zijn minister van Defensie Mark Esper citeert. Turkije en de Koerdische troepen spraken donderdag een wapenstilstand af, na een akkoord met de Amerikaans vicepresident Mike Pence. “Er waren enkele kleine schermutselingen, maar daar kwam een einde aan. De Koerden installeren zich in nieuwe zones”, wordt Esper nog door Trump aangehaald.

Volgens het akkoord zouden de Koerdische troepen in het noorden van Syrië zich terugtrekken uit de grenszone. Turkijke zou dan zijn op 9 oktober gelanceerde offensief stopzetten. Het akkoord voorziet ook in een veiligheidszone van 32 kilometer breed op Syrisch grondgebied.

Intussen is ook een konvooi van Koerdische strijders en gewonden vertrokken uit Ras al-Aïn. Het konvooi telde meer dan vijftig voertuigen. Gisteren werd gezegd dat Turkijke de Koerdische strijders verhinderde om zich terug te trekken uit de stad in het noorden van Syrië.

Bron: Belga