Eerste projectie voorspelt stevige groene winst in Zwitserland

Eerste projectie voorspelt stevige groene winst in Zwitserland
Eerste projectie voorspelt stevige groene winst in Zwitserland

De twee groene partijen worden zoals verwacht de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Zwitserland. Dat voorspelt de nationale omroep, die vandaag de eerste nationale projectie voor het Lagerhuis in het parlement uitbracht. Volgens de omroep zou de rechts-populistische SVP/UDC de grootste partij blijven met 26,3 procent van de stemmen. Dat is wel een verlies van 3,1 procentpunt tegenover de verkiezingen van 2015.

De grote winnaars zouden de groene partijen worden. De Groenen (GPS/PES) zouden 5,6 procentpunt winnen en groeien tot 12,7 procent, hun beste resultaat ooit. Daarmee zouden ze de vierde partij worden in Zwitserland, voor de christendemocraten (PDC/CVP) die op 12 procent zouden uitkomen. De tweede groene partij, de groen-liberale partij (GLP/PVL), zou 3 procentpunt winnen tot 7,6 procent.

De socialistische PS/SP zou 2,3 procentpunt verliezen en terugvallen tot 16,5 procent, terwijl de rechtse liberaal-radicale partij (PLR/FDP) 1,2 procentpunt lager zou gaan tot 15,2 procent.

Als de Groenen inderdaad de vierde partij worden in Zwitserland, maken ze kans om een minister te leveren. Het zou dan de eerste keer zijn sinds 1959 dat er een nieuwe partij haar intrede doet in de regering.

Bron: Belga