Derde dag van storingen op Franse spoorwegen

Bij de Franse spoorwegen is het treinverkeer zondag voor de derde dag verstoord. Na het ongeval van woensdag blijven de vakbonden zich beroepen op hun “terugtrekkingsrecht”, maar de Franse regering spreekt van een wilde staking.
De Franse spoorwegen waarschuwden zondagochtend voor een “zwaar verstoorde” dienstverlening op het netwerk van de regionale exprestreinen. Gemiddeld reed een op de twee treinen, maar met grote verschillen tussen de regio’s.
Ook de hogesnelheidstreinen rijden niet zoals normaal op bepaalde lijnen. “Als er geen vooruitgang is bij de directie, kan aangenomen worden dat de staking verdergezet zal worden, omdat het veiligheidsprobleem niet is opgelost”, zegt Didier Mathis van spoorwegvakbond UNSA.
Woensdagavond had een regionale trein tussen Charleville-Mézières en Reims een aanrijding aan een overweg. De bestuurder was de enige SNCF-werknemer aan boord en moest zich alleen over de reizigers ontfermen. Er vielen elf gewonden, waarvan er verschillende naar het ziekenhuis moesten. De vakbonden besloten donderdagavond hun “terugtrekkingsrecht” in te roepen, wat inhoudt dat Franse werknemers het werk mogen neerleggen als ze vinden dat hun leven of gezondheid ernstig bedreigd is.
De Franse premier Edouard Philippe riep zaterdag de SNCF op om alle mogelijkheden, inclusief juridische, te bekijken om een einde te maken aan de staking.

Bron: Belga