Jupiler Pro League - Standard blijft in spoor van Club Brugge na zege tegen Genk in matige topper

Standard Luik heeft zaterdagavond de topper van de elfde speeldag in de Jupiler Pro League met het kleinste verschil (1-0) gewonnen van landskampioen Racing Genk. Samuel Bastien scoorde in de 84e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Dat het bij de rust op Sclessin nog 0-0 stond, was aan de falende afwerking bij de bezoekers te wijten. Bryan Heynen en topschutter Ally Samatta kregen daar de beste kansen niet voorbij Standard-doelman Arnaud Bodart. Samatta zag ook nog een doelpunt afgekeurd worden wegens een voorafgaande overtreding op Zinho Vanheusden, die aan het incident een bloedende lip overhield.

Heynen was een van de twee nieuwe gezichten in de basiself bij de Genkenaars, net als aanvoerder Sébastien Dewaest. Hrosovsky en Cuesta verdwenen daardoor naar de bank. Bij de thuisploeg leverden twee wissels in de basiself - Mpoku en Avenatti voor Carcela en Emond - niet het verhoopte resultaat op. Terwijl Standard de landskampioen herhaaldelijk zag dreigen, moest het thuispubliek wachten tot net voor de rust op de eerste kansen - Mpoku en Amallah misten echter scherpte.

Na ongetwijfeld een donderpreek van Standard-coach Michel Preud'homme tijdens de rust, brachten de Rouches na de pauze de wedstrijd toch in evenwicht. Veel leverde het echter niet op, al begon Standard na de inbreng van Mehdi Carcela en Obbi Oulare - zijn rentree na maanden blessureleed - toch meer druk voorwaarts te genereren. Carcela hield de bal aan de zijlijn knap binnen en bediende Samuel Bastien, die knap wegdraaide en van buiten de zestien onhoudbaar met links in de verste hoek knalde: 1-0 en meteen ook de eindstand op Sclessin.

Met de eerste competitiezege in drie wedstrijden blijft Standard met 23 punten in het spoor van leider Club Brugge (26), dat vrijdagavond al met 0-1 ging winnen op Moeskroen. Blauw-zwart heeft wel een wedstrijd minder op de teller. Voor Standard was het de eerste zege sinds de 3-0 tegen Eupen op 22 september.

Landskampioen Racing Genk blijft met zestien punten staan en dreigt zaterdagavond al uit de top zes te vallen, als Zulte Waregem minstens een punt pakt in de derby tegen KV Kortrijk. Zaterdagavond worden er nog twee wedstrijden van deze elfde speeldag afgewerkt. KV Oostende krijgt om 20u het bezoek van Eupen, de voorlaatste in de stand. Om 20u30 ontvangt AA Gent in de Ghelamco Arena Waasland-Beveren.