EU-top – “Geen enkele politieke beslissing is voor eeuwig”

EU-top -
EU-top - "Geen enkele politieke beslissing is voor eeuwig"

“Geen enkele politieke beslissing is voor eeuwig, geen ontwikkeling is definitief.” Dat stelt Stevo Pendarovski, de president van Noord-Macedonië, nadat de 28 lidstaten geen groen licht gegeven hebben voor het opstarten van toetredingsgesprekken met Noord-Macedonië en Albanië. Ook de Albanese premier, Edi Rama, reageerde teleurgesteld, maar geeft nog niet op. Ondanks een positief rapport van de Commissie om zowel met Skopje als Albanië onderhandelingen op te starten over een toekomstig EU-lidmaatschap, gaven de staatshoofden en regeringsleiders geen gevolg aan die aanbeveling. De noodzakelijke consensus kon, ondanks een urenlang debat donderdagavond, niet worden bereikt.
Pendarovski is teleurgesteld dat er geen overeenstemming is bereikt. In een toespraak vrijdag noemde hij dat een gevolg van “bepaalde nationale belangen”, zonder specifiek te verwijzen naar een van de EU-lidstaten.
Tegelijkertijd waarschuwde hij de oppositiepartijen in zijn land om deze teleurstelling niet uit te buiten. De voorzitter van de grootste oppositiepartij VMRO-DPME, Christian Mizkoski, eiste al het ontslag van premier Zoran Zaev en nieuwe verkiezingen.
“Wij zijn een Europees land en hebben het recht deel uit te maken van een gemeenschappelijk Europees huis”, zei Pandarovski nog. Om te bepalen wat er nu moet gebeuren, wil hij zondag samenkomen met de voorzitters van alle politieke partijen.
Ook voor de premier van Albanië, Edi Rama, blijft het EU-lidmaatschap een doel. Rama is bereid te blijven hervormen, zo zei hij vrijdagavond in hoofdstad Tirana.

Bron: Belga