Dodental van ontploffing in moskee in Afghanistan loopt op tot zeventig

Dodental van ontploffing in moskee in Afghanistan loopt op tot zeventig

De ontploffing in een moskee in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar heeft aan zeker zeventig mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de provinciegouverneur. Er raakten ook meer dan dertig mensen gewond bij de aanslag. De explosie deed zich voor in een soennitische moskee in het district Haska Mena. Volgens lokale functionarissen bevonden zich op dat moment zeker 250 mensen in het gebouw om deel te nemen aan het vrijdaggebed. Onder de doden bevinden zich ook tientallen kinderen.

Het gebouw is volledig vernield. Tientallen gewonden werden vanonder het puin gehaald en overgebracht naar een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Jalalabad. Er zijn nog zeker vijf vermisten.

Tot nu toe heeft niemand de aanslag op de moskee opgeëist. Zowel de taliban als Islamitische Staat (IS) is actief in de provincie Nangarhar. Ambtenaren van de lokale overheid wijzen in elk geval naar IS. Ze wijzen erop dat het district tot dit jaar nog onder de controle van IS viel. Er zijn nog altijd leden van die terreurgroep aanwezig in Haska Mena.

Het geweld in Afghanistan heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar aan zeker 2.563 het leven gekost, zegt de VN-missie in Afghanistan.

bron: Belga