“Dit is de best mogelijke deal”

Dit is de best mogelijke deal (update)

Volgens de Britse premier Boris Johnson is het nieuwe brexitakkoord met de EU “de best mogelijke oplossing”. “De mogelijkheden om nog verder vruchtbaar te onderhandelen, zijn uitgeput”, zei hij vanochtend aan het Britse Lagerhuis. Dat moet later op de dag wellicht stemmen over het akkoord, al kan een amendement nog roet in het eten gooien. De Britse en Europese onderhandelaars bereikten donderdag vlak voor de start van de Europese top een nieuw akkoord over de brexit, dat intussen ook groen licht kreeg van de Europese Commissie en de Raad. Het grote obstakel ligt opnieuw in Westminster: premier Boris Johnson moet het parlement vandaag zien te overtuigen, anders is hij wettelijk verplicht de EU opnieuw om uitstel te vragen.

Voor de premier is uitstel in elk geval geen optie. Volgens Johnson is de best mogelijke deal een feit, en wil Brussel zelf ook geen uitstel meer. “Ik moet het parlement in alle eerlijkheid zeggen dat welke uitstelbrieven van de regering dan ook niets veranderen aan het feit dat verder uitstel zinloos, duur en schadelijk voor het vertrouwen van het publiek in de politiek is”, sprak hij het Lagerhuis toe. “Voor iemand die passioneel geloofde dat we een nieuw akkoord moesten sluiten, moet ik het huis vertellen dat de mogelijkheden om nog verder vruchtbaar te onderhandelen, uitgeput zijn. Er is weinig appetijt bij onze Europese vrienden om verder uit te stellen, zelfs al is het maar voor één dag, en het is mijn mening dat we de best mogelijke oplossing hebben bereikt.”

Het Lagerhuis debatteert op dit moment over het akkoord van Johnson, maar de kans bestaat dat het vandaag niet eens tot een stemming komt. Speaker John Bercow laat straks een stemming over het Letwin-amendement toe, waarmee de parlementsleden ervoor kunnen zorgen dat de brexitdeal pas wordt voorgelegd nadat die in wet is gegoten. Dat zorgt er automatisch voor dat Johnson alsnog uitstel van de brexit moet vragen: de oppositie kreeg er enkele weken geleden met hulp van een twintigtal parlementsleden van Johnsons eigen partij een wet door die de premier verplicht uit te stellen als er tegen 19 oktober geen wet in het parlement is goedgekeurd. De regering heeft al laten weten dat het de stemming over het akkoord in dat geval wil uitstellen.

“Ik ben de parlementaire medewerkers en de parlementsleden dankbaar dat ze hun zaterdag hebben opgegeven om voor het eerst in 37 jaar in het weekend te zetelen voor een stemming. Ik hoop dat we er dan ook één kunnen hebben”, aldus Johnson.

bron: Belga