Brexit – Honderdduizenden mensen betoogden in centrum Londen

Brexit - Honderdduizenden mensen betoogden in centrum Londen
Brexit - Honderdduizenden mensen betoogden in centrum Londen

In het centrum van Londen hebben zaterdagnamiddag honderdduizenden mensen betoogd tegen de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De “People’s Vote”-mars trok richting Parliament Square in de Britse hoofdstad. De deelnemers kwamen uit het hele land. De organisatoren zijn tegen de brexit en eisen het laatste woord voor de bevolking in een tweede referendum.
Volgens de organisatie waren er 1 miljoen deelnemers. Volgens hen ging het om “één van de grootste publieke protesten in de Britse geschiedenis”. De politie gaf geen schatting van het aantal betogers.
Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) sprak de menigte toe. “Vandaag zijn duizenden mensen uit het hele land samengekomen om een duidelijke boodschap uit te zenden”, aldus Khan. “Het gaat om onze toekomst, niet om ons verleden.”
Het Britse parlement besliste zaterdag om de definitieve stemming over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie uit te stellen. Op twaalf dagen van het Britse vertrek op 31 oktober vormt dit manoeuvre een grote opdoffer voor premier Boris Johnson. De conservatief zet echter “onverschrokken” door met zijn plan om het Verenigd Koninkrijk die dag met dit akkoord uit de EU te halen en weigert vooralsnog uitstel van de brexit te vragen.

Bron: Belga