Zesde nationale actiedag tegen inbraken gaat van start

Het is de zesde editie van de nationale actiedag tegen inbraak “1dagniet”. Met de campagne hopen de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en andere preventiepartners dat er één dag geen woninginbraken plaatsvinden. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om hun woning, school of wijk beter te beveiligen. Het aantal gemelde inbraken en inbraakpogingen daalde van 72.717 in 2014 tot 51.617 in 2018. Maar dat zijn nog steeds meer dan 141 inbraken per dag. Daarom zullen de FOD Binnenlandse Zaken, de federale politie, de lokale politie, gemeentelijke preventiediensten, buurtinformatienetwerken en private partners vandaag/vrijdag samenwerken om burgers te sensibiliseren.
Er worden allerlei preventie-initiatieven georganiseerd in gemeenten zoals infosessies met de diefstalpreventieadviseur, wijkwandelingen en “operaties rozet”, dat zijn controles van veiligheidselementen ter hoogte van een voordeur.
De campagne wordt georganiseerd in de aanloop naar de overgang naar het winteruur. De meeste inbraken worden namelijk tijdens de wintermaanden gepleegd, daarom is het volgens de organisatoren belangrijk om extra waakzaam te zijn tijdens deze maanden.
Er worden ook tips meegegeven. Wanneer je niet thuis bent is het goed om licht te laten branden en dat vooral nooit op sociale media te delen, ook niet als je op reis bent. Andere tips die de organisatoren willen meegeven zijn de deuren altijd op slot doen, goede verlichting plaatsen, een houten stok plaatsen in de rail van een schuifdeur en je buren vragen om je huis in het oog te houden. Wat ook kan helpen is een afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie of een preventieadviseur raadplegen.
Ook buurtinformatienetwerken (BIN) zijn een belangrijk preventie-initiatief. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bestaan er zo al 1.316 in België. “De BIN’s kennen een groeiend succes. De sociale samenhang in de wijken wordt steeds meer benadrukt en is essentieel om verdachte situaties op te sporen en zo misschien een inbraak te voorkomen”, zegt Pierre Thomas, directeur van de directie Lokale Integrale Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken.
De actiedag wordt georganiseerd in het kader van een nationale week tegen inbraken die nog tot zondag 20 oktober plaatsvindt.

bron: Belga