Turkse inval in Syrië – Amerikaanse soldaten zullen niet controleren of veiligheidszone wordt gerespecteerd

De Verenigde Staten zetten hun terugtrekking uit het noorden van Syrië voort. Geen enkele Amerikaanse soldaat zal helpen met het handhaven van de veiligheidszone tussen de Koerden en Turkije. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gewaarschuwd. Esper verduidelijkte aan de pers in het Pentagon dat de Amerikaanse troepen in contact bleven met Turkije en met de Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Washington steunde de SDF in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). “De bescherming van onze soldaten blijft onze absolute prioriteit en zoals altijd zullen de Amerikaanse troepen zich tegen elke bedreiging verdedigen”, aldus Esper.
Volgens een hoge functionaris bij het Pentagon zullen de Verenigde Staten de zone wel vanuit de lucht observeren, om zich te verzekeren van de veiligheid van de gevangenissen waar strijders van IS opgesloten zitten.
Esper sprak met zijn Turkse ambtgenoot Hulusi Akar en protesteerde bij hem tegen de schendingen van het staakt-het-vuren, dat donderdag is aangekondigd. “Ik herhaalde het standpunt van de Verenigde Staten, dat Turkije alle voorwaarden van het akkoord moet naleven en dat we van Turkije verwachten de veiligheid en het welzijn te garanderen van de hele bevolking in de zone die door de Turkse troepen wordt gecontroleerd”, aldus de minister.
Hij herhaalde ook dat Turkije verantwoordelijk is voor de veiligheid van IS-gevangenen in de bewuste zones.
Bij bombardementen van Turkse troepen kwamen vrijdag veertien burgers om het leven in het noorden van Syrië, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Turkije stemde donderdag er nochtans mee in om het offensief vijf dagen op te schorten.

Bron: Belga