Ruim 2.300 Syriërs naar Irak gevlucht

Ruim 2.300 Syriërs naar Irak gevlucht
Ruim 2.300 Syriërs naar Irak gevlucht

De Verenigde Naties hebben bekendgemaakt dat de afgelopen dagen meer dan 2.300 mensen, overwegend vrouwen en kinderen, voor de gevechten in het noordoosten van Syrië op de vlucht geslagen zijn naar Irak. “Voor de vierde opeenvolgende dag heeft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (…) honderden vluchtelingen opgevangen die de grens tussen het noordoosten van Syrië en Irak waren overgestoken”, zei de woordvoerder van het VN-agentschap, Andrej Mahecic, op een persconferentie in Genève.

Hij preciseerde dat “meer dan 1.600 Syrische vluchtelingen van aan de grens naar het vluchtelingenkamp van Bardarash” waren gebracht, ongeveer 150 kilometer ten oosten van Syrië, en dat een andere groep van 734 mensen de grens ’s nachts was overgestoken.

De VN schatten dat ongeveer 166.000 mensen sinds 9 oktober op de vlucht moesten slaan voor het Turkse offensief tegen een Koerdische militie in het noordoosten van Syrië.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zegt van zijn kant dat de militaire operatie in acht dagen tijd 300.000 mensen op de vlucht dreef. Volgens de ngo werden bij de gevechten bijna 500 mensen gedood, onder wie tientallen burgers, vooral Koerden.

Het Wereldvoedselprogramma liet weten dat het de voedselhulp voor het noordoosten van Syrië naar boven had herzien met de bedoeling in oktober zowat 580.000 mensen te kunnen voeden.

Bron: Belga