Nederlandse bom doodde in 2015 zeventig burgers in Irak

Nederlandse bom doodde in 2015 zeventig burgers in Irak
Nederlandse bom doodde in 2015 zeventig burgers in Irak

Bij een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS, zijn in 2015 in de Iraakse stad Hawija zeker zeventig burgers gedood. Dat melden de Nederlandse media NRC en NOS. Volgens de NOS en NRC heeft het Amerikaanse Pentagon bevestigd dat bij de aanval in de nacht van 3 juni zeventig burgers omkwamen. Volgens NOS spreken ooggetuigen zelfs van veel meer doden, onder wie zeker 23 kinderen. Er zouden ook honderden gewonden zijn gevallen.

Een complete wijk in Hawija zou zijn verwoest bij het bombardement. In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven.

Volgens de krant NRC speelden mogelijk verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden en de aanwezigheid van explosieven een rol bij het hoge aantal burgerslachtoffers. Maar de openbare omroep NOS sprak een Iraakse bron die zegt dat hij de informatie over de omwonenden wel degelijk heeft doorgegeven aan het Iraakse leger. Het is onduidelijk of die informatie de Nederlandse luchtmacht heeft bereikt.

Volgens het Pentagon is het incident zo groot geworden door de enorme hoeveelheid munitie die in de fabriek lag, aldus NOS.

De Nederlandse partijen in de Tweede Kamer zeggen geschrokken te zijn van de onthulling. Regeringspartij D66 en oppositiepartijen GroenLinks en SP eisen openheid van zaken van defensieminister Ank Bijleveld.

Bron: Belga