Meest gezochte vrouwelijke criminelen op nieuwe site van Europol

Meest gezochte vrouwelijke criminelen op nieuwe site van Europol
Meest gezochte vrouwelijke criminelen op nieuwe site van Europol

Europol voert de zoektocht naar zware voortvluchtige (vrouwelijke) criminelen op. Vandaag heeft de politiedienst een nieuwe site en campagne gelanceerd waarop 21 voortvluchtige criminelen in de kijker gezet worden, onder wie 18 vrouwen. Met de hulp van het publiek hoopt Europol de voortvluchtigen sneller te klissen. Ook een Belgische vrouw staat op de lijst: het gaat om Hilde Van Acker, die samen met haar man Jean-Claude Lacote in 1996 bij verstek veroordeeld werd voor de moord op de Britse zakenman Marcus John Mitchell. Beiden zijn nog op de vlucht. Slogan van de campagne is “crime has no gender”, en om dat te benadrukken staan er dus 18 vrouwen op de nieuwe lijst. Ze worden gezocht voor moord, mensenhandel of drugtrafiek. “Mensen denken gewoonlijk dat zulke misdaden niet door vrouwen gepleegd worden, maar het gebeurt wel en ze zijn even ernstig als misdaden die door mannen gepleegd worden”, zegt Europol-woordvoerster Tine Hollevoet.

Op de homepagina van de site staan foto’s van de criminelen, verscholen achter allerlei bijzondere maskers. Het is pas bij het aanklikken dat duidelijk wordt waarvoor ze precies gezocht worden, en het is na wat verder scrollen dat de website, geleidelijk aan, hun echte gezicht toont. Daar is ook meer informatie te vinden over hoe de politie op de hoogte gebracht kan worden.

Op die manier hoopt Europol dat de site meer bezoekers aantrekt. “Ervaring heeft ons geleerd dat hoe groter het aantal mensen is dat foto’s van de voortvluchtigen gezien heeft, hoe groter de kans is hen te lokaliseren en op te pakken”, aldus Hollevoet.

Bron: Belga