Meer dan half miljoen mensen betogen in Barcelona

Meer dan half miljoen mensen betogen in Barcelona
Meer dan half miljoen mensen betogen in Barcelona

In Barcelona zijn vandaag ongeveer 525.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de veroordeling van separatistische Catalaanse leiders. Dat heeft de lokale politie meegedeeld. Een algemene staking legde ook het openbare leven in de regio Catalonië stil. In Barcelona hadden manifestanten bovendien de toegangen tot de Sagrada Familia geblokkeerd. De menigte aan de bekende basiliek van architect Antonio Gaudi riep tot afscheuring van de noordoostelijke regio van Spanje op. De onafgewerkte basiliek meldde later op Twitter dat ze dicht bleef ter wille van de veiligheid van de bezoekers, het personeel en bouwvakkers.

Bij de vijfde opeenvolgende dag van betogingen blokkeerden manifestanten wegen in de regio. Winkels bleven dicht in delen van het stadscentrum van Barcelona. Tientallen vluchten, vooral van de maatschappijen Iberia en Vueling, werden afgelast op de luchthaven van Barcelona.

Havenarbeiders en werknemers van Seat legden het werk neer en winkels van de Catalaanse supermarktketen Bonpreu bleven dicht. De treinen reden normaal en in het hoofdstation van Barcelona was de veiligheid opgevoerd.

De Spaanse voetbalbond stelde de voor zaterdag geplande wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona uit vanwege de onrust.

Later op de avond kwam het tot botsingen tussen betogers en de politie in het centrum van de stad.

Bron: Belga