Lagarde benoemd tot ECB-voorzitter

Lagarde benoemd tot ECB-voorzitter

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben op de EU-top in Brussel de benoeming van de Franse Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank bekrachtigd. Lagarde treedt op 1 november in de voetsporen van de Italiaan Mario Draghi voor een termijn van acht jaar. “Het is een eer om Mario Draghi op te volgen”, zo reageerde Lagarde in een tweet op haar definitieve benoeming. “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met de getalenteerde staf van de ECB om de prijzen in de eurozone stabiel te houden en de banken veilig te houden.”

De officiële benoeming van de 63-jarige Lagarde was slechts een formaliteit. Begin juli was al duidelijk dat de vroegere Franse minister van Financiën en IMF-topvrouw de komende jaren het monetaire beleid van de eurolanden gaat sturen. Haar aanduiding maakte deel uit van een ruimer akkoord onder de leiders over de verdeling van de Europese topjobs.

De ECB heeft haar zetel in Frankfurt en telt 3.500 werknemers. Lagarde komt aan het hoofd van een zeskoppig directiecomité. Dat vormt samen met de gouverneurs van de nationale centrale banken de raad van bestuur. Het handhaven van de prijsstabiliteit is het hoofddoel van de ECB. Sinds de financiële crisis houdt ze ook toezicht op de grootste banken in de eurolanden.

bron: Belga