Eerste Brusselse Archiweek geeft het Brusselse architectuurlandschap een identiteit

Vrijdag start in Brussel de eerste Archiweek. Tijdens deze Dagen van de Architectuur, die lopen tot dinsdag 22 oktober, kan het publiek kennismaken met het architecturale ecosysteem van Brussel en haar potentieel. Het initiatief gaat uit van Urban.Brussels, in samenwerking met Brussels staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels). Het officiële startschot van de Brusselse Archiweek is een studiedag over beton en de rol die het materiaal heeft in de hedendaagse architectuurproductie. De studiedag vindt op vrijdag plaats bij CIVA in Elsene.
In het weekend kunnen de geïnteresseerden dan echt op ontdekking gaan dankzij geleide bezoeken aan vijftien hedendaagse architecturale en stedenbouwkundige projecten. Je kan dat weekend onder andere terecht in de Gare Maritime op Tour & Taxis, in Coop in Anderlecht, in de Foodmet in Anderlecht of in Greenbizz in Laken.
“Brussel heeft ambitie, Brussel heeft goesting en Brussel heeft potentieel om uit te groeien tot een wereldspeler op vlak van architectuur. Onze stad herbergt veel goede architectenbureaus en samen met hen gaan we Brussel de komende jaren een echte smoel geven”, vertelt minister Smet.
Op 21 oktober staat het huis van architect Nicolas Coeckelberghs, medeoprichter van BC architects, in Molenbeek open voor bezoek en op 22 oktober sluit de eerste Brusselse Archiweek af in Studio 1 van Flagey. Daar komt Kasper Jensen een lezing geven. De partner van het Deense architectuurbureau 3XN en oprichter van het studiebureau GXN, wordt wereldwijd geroemd voor zijn vernieuwende en gedurfde benadering van duurzaam bouwen.

bron: Belga