Dodental van ontploffing in moskee in Afghanistan loopt op tot 62

Dodental van ontploffing in moskee in Afghanistan loopt op tot zeventig

De ontploffing vandaag in een moskee in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar heeft aan zeker 62 mensen het leven gekost. Dat heeft de woordvoerder van de provinciegouverneur meegedeeld. Er raakten ook 36 mensen gewond bij de aanslag. De explosie deed zich voor in een soennitische moskee in het district Haska Mena, op 50 kilometer van de provinciehoofdstad Jalalabad. Volgens lokale functionarissen bevonden zich op dat moment zeker 250 mensen in het gebouw om deel te nemen aan het vrijdaggebed.

Het gebouw is volledig vernield. Tientallen gewonden konden vanonder het puin worden gehaald. Zij werden overgebracht naar een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Jalalabad.

Tot nu toe heeft niemand de aanslag op de moskee opgeëist. Zowel de taliban als Islamitische Staat (IS) zijn actief in de provincie Nangarhar. Ambtenaren van de lokale overheid wijzen in elk geval naar IS. Ze wijzen erop dat het district tot dit jaar nog onder de controle van IS viel. Er zijn nog altijd leden van die terreurgroep aanwezig in Haska Mena.

Het geweld in Afghanistan heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar aan zeker 2.563 het leven gekost, zo zegt de VN-missie in Afghanistan.

bron: Belga