Crisis Venezuela - Venezolaanse regering laat 24 gearresteerde oppositieleden vrij

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro heeft 24 politici vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft de procureur-generaal donderdag aangekondigd. Het gaat onder meer om politici van de partij Voluntad Popular van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido en van de sociaaldemocratische oppositiepartij Un Nuevo Tiempo.

Nadat de vredesonderhandelingen tussen de regering en oppositie op het Caribische eiland Barbados in augustus afsprongen, zijn de gesprekken definitief mislukt volgens Guaido. Maduro bleef praten met een minderheidsgroep van oppositieleden, die zich afsplitste van Guaido. Zij maakten wel afspraken, met als resultaat dat vorige maand de voormalig rechterhand van Guaido, Edgar Zambrano, werd vrijgelaten. Hij zat sinds mei in de gevangenis.

Tegelijkertijd namen de regeringsgezinde parlementsleden opnieuw deel aan de parlementaire debatten, die sinds 2017 werden geboycot. De oppositie onder leiding van Guaido heeft de meerderheid in het parlement, maar dat werd ontkracht door Maduro.

Donderdag beschuldigde Guaido de regering er nog van een oppositielid te hebben vermoord. Het half verbrande lichaam van Edmundo Rada, een lokale politicus van Voluntad Popular in de provincie Sucre, werd donderdag aangetroffen langs een snelweg. Hij had ook kogelwonden aan zijn hoofd.

Bron: Belga