3,5 miljoen buitenlandse pelgrims in Irak, ondanks recent geweld

3
3

Zo’n 3,5 miljoen voornamelijk Iraanse buitenlanders zijn naar Irak getrokken voor de Arbaeen, de belangrijkste sjiitische bedevaart ter wereld, meldt een verantwoordelijke vandaag. Dat gebeurde ondanks de spanningen in het land, waar een protestbeweging recent nog een honderdtal levens eiste. De herdenking van de Arbaeen begint vanavond en bereikt een hoogtepunt op zaterdag. Ze betekent het einde van 40 dagen rouw om de dood van imam Hoessein, die in 680 door de troepen van de kalief Omajjaden vermoord werd tijdens de Slag bij Karbala.

De 3,5 miljoen pelgrims zijn buiten degenen die langs de Irakese luchthavens het land zijn binnengekomen gerekend. Recent verzekerde de gezagdrager van de terminals en luchthavens dat het aantal Iraanse pelgrims meer dan vier miljoen kan bedragen.

Volgens een officiële bron werden 110 mensen gedood en raakten er 6.000 gewond tussen 1 en 6 oktober tijdens een ongeziene protestbeweging, die op 25 oktober, tijdens de eerste verjaardag van de regering, haar activiteiten dreigt te hervatten.

Bron: Belga