“Word vegetariër, of eet je huisdier op”

Foto Unsplash

Het eeuwigdurende debat tussen vegetariërs en vleeseters heeft een nieuwe dimensie gekregen. Het Britse tv-programma ‘Meat The Family’ zet zijn deelnemers namelijk voor een hartverscheurende keuze. De families moeten kiezen: eten ze hun eigen huisdier op of worden ze vegetariër?

‘Meat The Family’ komt volgend jaar op tv. In deze serie krijgen Britse gezinnen een keuze: ze worden of vegetariër of ze eten hun eigen – voor de show gekregen – huisdier op. En dat leidt uiteraard tot de nodige discussie en emoties op het scherm.

De deelnemende gezinnen weten aanvankelijk niet precies waarvoor ze op tv komen. Hen wordt voorgehouden dat ze bijvoorbeeld een varkentje krijgen, om meer te leren over de dieren die ze eten. Over het dilemma aan het einde is van te voren met geen woord gerept.

Cru

Drie weken lang zorgen de gezinnen voor hun varken, schaap, geit of kip, alvorens ze geconfronteerd worden met de clue van het verhaal. Eet geen vlees meer of eet ook het dier waarvoor je gezorgd hebt op. Dat klinkt cru en dat is ook de bedoeling. “Hoe kan je thuis je hond knuffelen terwijl je een ander dier in de oven schuift?”, stelt bedenkster Daniela Neumann.

Het concept is overigens niet helemaal nieuw. Zo zijn er al shows gemaakt, waarbij een duo bijvoorbeeld een geit naar het slachthuis moet brengen, maar na die lange reis moet bepalen of ze dat ook effectief durven. ‘Meat The Family’ gaat nog een stapje verder, omdat van te voren niet duidelijk is voor de deelnemers dat ze aan het eind die keuze moeten maken.