Vijf doden na aardbeving in Filipijnse regio Mindanao

Vijf doden na aardbeving in Filipijnse regio Mindanao

In de Zuid-Filipijnse regio Mindanao zijn de afgelopen uren al vijf doden gevallen na een aardbeving met magnitude 6,4. Tientallen anderen raakten gewond. De aardbeving veroorzaakte aardverschuivingen, en in een winkelcentrum ontstond brand. Gisteren om 19.30 uur plaatselijke tijd trof een eerste aardbeving de provincie Cotabato en naburige provincies, en vandaag om 5 uur was er een andere krachtige beving in de kustprovincie Davao Oriental, meldt het Filipijnse seismologische instituut Phivolcs. Die tweede beving was volgens Phivolcs geen naschok. Er is vooralsnog geen schade gerapporteerd na die tweede schok.

Mensen vluchtten gebouwen en winkelcentra uit na de beving van woensdagavond. In het stadje Magsaysay, in de provincie Davao del Sur, raakten de meeste huizen beschadigd. Daar kwam ook een tweejarig meisje om. En in dezelfde stad kwamen ook een moeder en haar kind om toen hun huis bedolven raakte na een aardverschuiving.

In Datu Paglas, in Maguindanao, stierf een meisje toen een muur instortte. Een vijfde slachtoffer overleed in M’lang, in Cotabato: een man kreeg een hartaanval als gevolg van de schok.

In General Santos City, tot slot, brak brand uit in een winkelcentrum nadat drie verdiepingen instortten door de beving, maar alle bezoekers en het personeel konden zichzelf tijdig in veiligheid brengen.

De Filipijnen bevinden zich op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn regelmatige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

bron: Belga