Turkse inval in Syrië – “Miljoenen levens gered met onconventionele aanpak”

Het staakt-het-vuren in Noord-Syrië dat Turkije en de Verenigde Staten overeen zijn gekomen, zal miljoenen levens redden. Dat zegt Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. Het akkoord is het resultaat van zijn “noodzakelijke, maar ietwat onconventionele” aanpak, klinkt het voorts. Eerder zei Trump in Texas dat de Koerden in Syrië “ongelofelijk blij zijn met deze oplossing”. “Deze deal zou drie dagen geleden NOOIT gemaakt zijn. Er was nood aan een ‘strenge’ aanpak om het gedaan te krijgen. Fantastisch voor iedereen. Trots op iedereen! “, tweette het Amerikaanse staatshoofd. “Dit is een grootse dag voor de beschaving. Ik ben trots dat de Verenigde Staten mij gesteund hebben door een noodzakelijk, maar ietwat onconventioneel pad te volgen. Mensen proberen deze ‘deal’ al jaren rond te krijgen. Miljoenen levens zullen gered worden. Felicitaties aan ALLEN! ”
Eerder uitte Trump in Texas al zijn dankbaarheid aan zowel Turkije als de Koerden en zei hij dat het akkoord lang stand zou houden. “We hebben alles waar we gedroomd van hebben”, aldus de president. “Ik wil de Koerden bedanken. Ze waren ongelofelijk blij met deze oplossing. Deze oplossing heeft, eerlijk gezegd, hun levens gered.” Hij voegde er ook aan toe dat de Koerden verantwoordelijk zouden blijven voor gevangen strijders van Islamitische Staat (IS).
Voor Turks president Recep Tayyip Erdogan had Trump mooie woorden. “Hij is een geweldige leider, een taaie man, een sterke man, en hij heeft gedaan wat juist is.” Het staatshoofd bevestigde ook dat zijn Turkse ambtgenoot volgende maand op bezoek komt in Washington, zoals al eerder gepland.

Bron: Belga