Noord-Ierse DUP schiet brexitdeal nu ook officieel af

Noord-Ierse DUP schiet brexitdeal nu ook officieel af

De Noord-Ierse unionisten van DUP zullen het nieuwe brexitakkoord niet steunen in het Britse parlement. Dat zegt de partij in een officieel statement, nadat enkele partijkopstukken eerder al lieten weten dat ze hun mening niet hadden veranderd. Zonder steun van de DUP is het voor de Britse premier Boris Johnson nog wat moeilijker om zijn deal door het Britse parlement te krijgen. De Europese en Britse onderhandelaars bereikten deze namiddag vlak voor de start van de Europese top een nieuw akkoord over de brexit. Dat kreeg al groen licht van de Britse regering en van de Europese Commissie, maar moet nog door de Raad, het Europees Parlement en het Britse parlement worden goedgekeurd.

Die laatste assemblee wordt wellicht het moeilijkste obstakel, en daar heeft de houding van de DUP veel mee te maken. De Noord-Ierse unionisten hebben maar tien verkozenen, maar zijn wel de gedoogpartner van Johnsons Conservatieve regering en spelen daardoor boven hun gewicht, ook al omdat veel radicale brexiteers in de Conservatieve partij hun stemgedrag op dat van de DUP afstemmen.

De DUP steunt het akkoord niet, liet de partij vanochtend al weten. Ook nadat de Britten het akkoord met Brussel hebben afgeklopt, is die positie niet veranderd. “Wij kunnen dit niet steunen in het parlement”, klinkt het in een officieel statement. “We zijn altijd consequent geweest dat we enkel ondersteunen wat in het belang is van Noord-Ierland en de integriteit van de unie. Deze voorstellen zijn volgens ons niet voordelig voor het economische welzijn van Noord-Ierland, en ze ondermijnen de unie”, klinkt het.

Het Britse parlement buigt zich wellicht zaterdag over de brexitdeal, al wordt over de precieze timing van de stemming nog gedebatteerd in het Lagerhuis. Johnson heeft 318 ‘aye’s’ nodig. Als het parlement effectief op zaterdag bijeenkomt, is dat de eerste keer sinds de Argentijnse inval op de Falklandeilanden in 1982.

bron: Belga