Koerden vragen humanitaire corridor om burgers te evacueren in Syrië

Koerden vragen humanitaire corridor om burgers te evacueren in Syrië
Koerden vragen humanitaire corridor om burgers te evacueren in Syrië

De Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben vandaag een humanitaire corridor gevraagd om burgers en gewonden te evacueren uit de stad Ras al-Ain, die omsingeld wordt door Turkse troepen. Bombardementen hebben een ziekenhuis beschadigd in Ras al-Ain, een stad dicht bij de Turkse grens, stellen de Koerdische troepen en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). “Het medisch personeel in het gebouw is omsingeld”, verklaart het Observatorium.

Het Turkse leger en haar Syrische hulptroepen zijn donderdag opgerukt naar Ras al-Ain nadat ze de controle namen over bijna de helft van de stad, zegt het SOHR. “Veel burgers zijn omsingeld in de stad”, stelt de semi-autonome Koerdische administratie. “Medische konvooien zijn het doelwit van systematische bombardementen.”

Daarom vraagt de administratie een interventie van de internationale gemeenschap om “een beveiligde humanitaire corridor te openen” om burgers en gewonde burgers te evacueren. Die oproep doet ze aan de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die partner van de Koerdische troepen zijn in de strijd tegen de groep Islamitische Staat (IS), maar ook aan Rusland, een bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad.

Nadat de VS zich hadden teruggetrokken uit het noorden van Syrië, verloren de Koerden sinds het Turkse offensief van 9 oktober een grensstrook van 120 kilometer, en riepen ze de hulp in van het Syrische regime, dat haar troepen inzette in meerdere gebieden, zoals Ras al-Ain.

Bron: Belga