Islamitische Staat claimt vrouwen te hebben bevrijd die door Koerden werden vastgehouden

Islamitische Staat claimt vrouwen te hebben bevrijd die door Koerden werden vastgehouden
Islamitische Staat claimt vrouwen te hebben bevrijd die door Koerden werden vastgehouden

De groep Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen “een bepaald aantal” vrouwen bevrijd die door Koerdische troepen werden vastgehouden in het noorden van Syrië. Dat blijkt uit een bericht dat op de berichtenapplicatie Telegram is geplaatst door de jihadistische organisatie. Een eenheid “van soldaten van het kalifaat” viel woensdag een hoofdkwartier van de Koerdische troepen bij Raqqa aan en bevrijdde door Koerdische strijders “ontvoerde moslimvrouwen”, aldus het bericht. De Syrische Koerden hebben de afgelopen dagen gemeld dat honderden naasten van IS-strijders die uit een kamp van ontheemden zijn gevlucht en dat vijf jihadisten uit een gevangenis zijn ontsnapt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian is nu op bezoek in Bagdad, waar hij met zijn Iraakse ambtgenoot Mohammed al-Hakim praat over mechanismen om strijders van Islamitische Staat voor het gerecht te brengen.

Al-Hakim zei dat zijn land heeft beloofd alle Iraakse IS-strijders en hun gezinnen terug te zullen nemen. “Irak zal zijn burgers niet verwerpen en hen een eerlijke rechtszaak bieden”, aldus de minister. Hij zei ook dat in Syrië buitenlandse strijders vastzitten uit 72 landen. Hij riep hun regeringen op om de gepaste maatregelen te treffen voor hun burgers, zonder daar verder op in te gaan.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), aangevoerd door de Koerden, houden zowat 10.000 IS-strijders vast nadat ze de terreurmilitie in Syrië hadden verslagen. Het huidige offensief van Turkije in het noorden van Syrië leidde tot ongerustheid over de veiligheid van de gevangenissen en de kampen waar de strijders en hun families vastzitten.

Frankrijk en andere Europese landen weigerden IS-strijders en hun vrouwen en weduwes die de SDF vasthoudt, te repatriëren.

Bron: Belga