Farage: “Nieuwe deal is geen brexit”

Farage:
Farage: "Nieuwe deal is geen brexit"

Brexit Party-leider Nigel Farage is niet onder de indruk van het nieuwe brexitakkoord van de Britse premier Boris Johnson. “Geen brexit,” zegt hij, “ondanks enkele verbeteringen op vlak van douane-unie.” De Europese en Britse brexitonderhandelaars kwamen vlak voor de start van de Europese top donderdagmiddag tot een akkoord. Dat kreeg al de steun van de Britse regering en de Europese Commissie, maar moet nog door de Raad van staatshoofden en regeringsleiders, het Europees parlement én het Brits parlement worden goedgekeurd.

Vooral dat laatste wordt een moeilijke horde voor Johnson. Oppositiepartijen Labour, de Liberal Democrats en de Schotse SNP schieten de deal af en willen een tweede referendum. De Noord-Ierse DUP, de gedoogpartner van de regering, is ook niet bereid om Johnson te steunen. En ook Brexit Party-kopman Nigel Farage is niet onder de indruk. Het feit dat Noord-Ierland de regels van de Europese interne markt zou blijven volgen, ook al maakt het juridisch wel deel uit van het Britse douanestelsel, is voor Farage onvoldoende. Het nieuwe akkoord betekent eigenlijk “geen brexit”, tweet hij. “Wij zullen nergens anders voor gaan dan voor een duidelijke brexit, Boris”, zegt de partij in een aparte tweet .

Volgens Farage zal het akkoord leiden tot “jarenlange onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord waarvan we al weten dat we het niet zullen krijgen. Ik vind eerlijk gezegd dat het verworpen moet worden”.

Johnsons regering heeft geen meerderheid in het parlement. Wil hij zijn brexitakkoord door het parlement loodsen – tijdens een stemming die wellicht op zaterdag plaatsvindt – dan heeft hij minstens een deel van de oppositie nodig.

Bron: Belga