EU-top – Leiders snijden EU-uitbreiding en Turkije aan

Na de goedkeuring van het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdagavond in Brussel het tweede luik van hun toptreffen aangesneden. Het menu oogt zwaar: de reactie op het Turkse offensief in het noorden van Syrië en de opening van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. Het brexit-luik van de Europese top is sneller afgewikkeld dan vele waarnemers woensdagavond en zelfs donderdagochtend hadden kunnen bevroeden, maar dat betekent niet dat ook de andere gespreksthema’s op de Europese top op een drafje worden afgehandeld.
Integendeel, volgens diplomatieke bronnen kondigt zich tijdens het diner een “hard” en “hyperpolitiek” debat over verdere uitbreiding van de Europese Unie aan. De Europese Commissie vindt dat Noord-Macedonië en Albanië klaar zijn om toetredingsonderhandelingen te openen. De meeste lidstaten gaan akkoord, maar Frankrijk heeft de voeten in het zand gezet. President Emmanuel Macron erkent de Europese roeping van de Balkan, maar eist eerst een grondige hervorming van het hele uitbreidingsbeleid.
Nadien moeten de Europese leiders ook nog een reactie formuleren op het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië. Luttele uren voor het debat kondigden de Verenigde Staten en Turkije een tijdelijke opschorting van de operatie aan. Maandag reeds hadden alle lidstaten de Turkse operatie veroordeeld. Ze namen zich ook voor om voorlopig geen nieuwe wapens meer te leveren aan Turkije, nochtans net als vele EU-lidstaten een lid van de NAVO.

bron: Belga