Beslissing over nieuw psychiatrisch onderzoek Marc Dutroux verwacht op 28 oktober

Beslissing over nieuw psychiatrisch onderzoek Marc Dutroux verwacht op 28 oktober

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank zal normaal op 28 oktober beslissen of er een nieuwe psychiatrische expertise van Marc Dutroux moet komen of niet. De advocaten van Dutroux vragen zo’n nieuw onderzoek, om nadien eventueel een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt te kunnen indienen. De advocaten vragen concreet dat er een panel van vijf psychiaters zou worden aangeduid om de huidige mentale toestand van de nu 62-jarige Dutroux te beoordelen, en ook het risico op recidive. Op basis van de resultaten van die expertise hopen ze een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating te kunnen indienen. De advocaten lieten eerder al weten ze mikken op 2021 voor zo’n vrijlating onder voorwaarden.

De strafuitvoeringsrechtbank kwam donderdag achter gesloten deuren bijeen in de gevangenis van Nijvel. Behalve de advocaten van Dutroux kwamen ook het openbaar ministerie en de directrice van de gevangenis aan het woord.

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd de meest gehate crimineel van het land tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers.

bron: Belga