“Noord-Koreaanse leider beklimt te paard hoogste berg van land”

Foto AFP / HO

De Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong-un heeft propagandagewijs op de rug van een wit paard op de hoogste berg van het Koreaanse schiereiland geposeerd voor foto’s. Kim heeft “rijdend op een wit paard door de eerste sneeuw” de berg Paektu beklommen, klonk het in de staatsmedia.

De 2.750 meter hoge vulkaan wordt zowel door Zuid- als Noord-Koreanen als een heilige berg vereerd. In het stalinistische Noord-Korea geldt de berg bovendien als een symbool van de heersende familie.

“Zijn tocht op de rug van het paard op de Paektu is een grote gebeurtenis van gewichtige betekenis in de geschiedenis van de Koreaanse revolutie”, klonk het verder. De functionarissen die hem begeleidden, zijn er “met sprankelende emotie en vreugde van overtuigd dat er een groot plan zal komen dat de wereld zal verbluffen”.

Volgt een belangrijke beslissing?

Wanneer de beelden die Kim onder meer op een galopperend paard tonen, gemaakt werden, is onduidelijk. Het is niet de eerste keer dat Kim foto’s van zichzelf op de berg laat maken. In Zuid-Korea wordt erop gespeculeerd dat op de uitstap naar de Paektu, net zoals enkele keren eerder, een belangrijke politieke beslissing kan volgen.

De Kim-dynastie is al zowat 70 jaar aan de macht in de verarmde maar zwaarbewapende staat. Kim Jong-un kwam eind 2011 aan de macht. Hij nam ook de personencultus van zijn grootvader Kim Il-sung en vader Kim Jong-il over.