Deriemacker schuldig bevonden aan moord op echtgenote

Foto Belga / K. Desplenter

De volksjury heeft Daniel Deriemacker (38) schuldig bevonden aan de moord op Carmen Garcia Ortega (35). De beschuldigde bracht zijn echtgenote begin 2017 in Komen met messteken en stampen tegen het hoofd om het leven, maar heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. Deriemacker riskeert levenslange opsluiting.

Na haar avondles Spaans werd op 10 januari 2017 het lichaam van Carmen Garcia Ortega naast haar BMW Z3 aangetroffen in de Handelstraat in Komen. Uit de autopsie bleek dat het slachtoffer negen messteken in de hartstreek en vier oppervlakkige messteken in de hals had gekregen. Door meerdere schoppen tegen het hoofd had ze onder andere ook schedelbreuken en een neusbreuk opgelopen. De speurders stelden ook vast dat de rechterachterband van haar voertuig lek was gestoken.

Slachtoffer Carmen Garcia Ortega.

De doorbraak in het onderzoek kwam er pas een kleine twee maanden later. Een getuige vertelde dat hij die bewuste avond aan het station van Komen een in het zwart geklede man snel had zien voorbijwandelen. Even later zou die verdachte in een oude Ford met een kapot achterlicht gestapt zijn. Daniel Deriemacker beschikte over een dergelijke Ford Fiesta; hij werd op 21 april 2017 aangehouden.

Communautaire kwestie

De feiten speelden zich af net over de taalgrens, waardoor het onderzoek in het Frans werd gevoerd. In principe zou de zaak dan ook behandeld moeten worden voor het hof van assisen in Bergen. Maar op vraag van de verdediging werd het dossier door de kamer van inbeschuldigingstelling verwezen naar het dichtsbijzijnde Nederlandstalige assisenhof.

Door de aard van de verwondingen bestond er voor de jury geen twijfel over het oogmerk tot doden. Dat de feiten met voorbedachten rade gepleegd werden, werd afgeleid uit het feit dat de rechterachterband van de BMW opzettelijk lek werd gestoken. Zo kon de dader beletten dat het slachtoffer uit het centrum van Komen zou vertrekken. De dader moet haar dus hebben opgewacht om te kunnen toeslaan.

Beelden van de reconstructie. Foto Belga / K. Desplenter

De verklaring van Frédéric R. werd in het arrest als oprecht en geloofwaardig omschreven. Ook zijn verklaringen over andere details van die bewuste avond bleken immers te kloppen. Zijn verhaal klopt ook met de route die de dader aflegde, wat onder andere blijkt uit de weggegooide handtas en gsm van het slachtoffer. De bijzondere kenmerken van het voertuig, zoals de spatlappen, stemmen ook overeen met de Ford Fiesta van Deriemacker.

Kortstondige, brutale aanval

Volgens de juryleden werd de moord gepleegd tussen 21.26 uur en 21.29 uur, toen haar vernielde gsm van het netwerk verdween. In de motivering werd opgemerkt dat het om een kortstondige brutale aanval ging, waardoor het niet vreemd is dat niemand het incident op het trottoir opmerkte. De getuigenis van een vrouw die om 21.45 uur geen lichaam opmerkte, werd niet als doorslaggevend beschouwd. “Ze kon het lichaam ten vroegste zien wanneer ze in haar auto zat. Op het plaatsbezoek bleek dat het lichaam in de dode hoek van de deurstijl en de achteruitkijkspiegel lag.”

Voorts werd ook uitgebreid verwezen naar het telefonieonderzoek. Daaruit bleek immers onder andere dat Daniel Deriemacker zijn gsm ruim een uur lang niet gebruikte. De jury vindt het ongeloofwaardig dat hij niet reageerde op negen telefoontjes van zijn echtgenote. “Het is niet aannemelijk dat het slachtoffer in haar bericht op de voicemail enkel zou gevraagd hebben om haar terug te bellen.”

Huwelijksproblemen

Ten slotte werd in het arrest vastgesteld dat het huwelijk van de betrokkenen niet over rozen liep. Op het moment van de feiten had Deriemacker immers twee buitenechtelijke relaties. “Dergelijke houding is onverzoenbaar met de bewering van beschuldigde dat hij zijn huwelijk wilde redden.”

Ook alle mogelijke pistes over andere potentiële daders werden van tafel geveegd. “Buiten de beschuldigde is er niemand gekend die het slachtoffer enig kwaad toewenste. Ze was overal goed aangeschreven en geliefd.”

De debatten over de strafmaat starten donderdag nog.