Vijftien mensen, onder wie een soldaat, komen om bij vuurgevecht in zuiden van Mexico

In het zuiden van Mexico zijn dinsdag vijftien mensen om het leven gekomen bij een vuurgevecht tussen militairen en vermoedelijke leden van een criminele organisatie. Dat stellen de autoriteiten. Het gevecht vond plaats in Tepochica in de deelstaat Guerrero. Een van de slachtoffers is een soldaat. “Gewapende burgers startten een aanval op leden van de Secretaría de la Defensa Nacional, wat resulteerde in de dood van een soldaat en van veertien gewapende burgers”, verklaart Alvarez Heredia in een mededeling. Later konden de autoriteiten “krachtige wapens” in beslag nemen, net zoals drie gestolen wagens.
In de gemeente Iguala, waar het gevecht plaatsvond, is een oorlog aan de gang tussen verschillende criminele organisaties. Het gebied maakt deel uit van een belangrijke corridor voor de handel van heroïne en marihuana.
In Iguala verdwenen vijf jaar geleden 43 studenten. Een onderzoek kwam tot de conclusie dat de politie verschillende bussen had tegengehouden waarin de studenten zaten. Ze hadden kort daarvoor bussen gestolen waarmee ze van plan waren om naar een betoging te reizen. De politie leverde hen over aan de bende Guerreros Unidos. Die verwarde hen met een rivaliserende bende, doodde hen en verbrandde hun lichamen.
Maandag werden al dertien politieagenten gedood bij een hinderlaag door vermoedelijke leden van een drugsbende in Aguililla, zo’n 500 kilometer ten westen van Tepochica.

Bron: Belga