Rechtbank Brussel – Parket eist 12 maanden cel tegen hardleerse oplichtster

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdag een gevangenisstraf van 12 maanden geëist tegen een hardleerse oplichtster. De vrouw, die al minstens vier maal eerder werd veroordeeld, had drie nieuwe slachtoffers gemaakt door hun smartphone aan te kopen maar hen nooit de gevraagde koopsom te betalen. Op haar proces woensdag kwam de vrouw niet opdagen. Volgens het parket maakte de vrouw, Y.Q., er een gewoonte van via Marketplace, de tweedehandsverkoopsite van Facebook, op zoek te gaan naar verkopers van smartphones. Zo contacteerde ze in november 2017 een man die een iPhone 6s te koop aanbood voor 450 euro. Ze liet de man die bij haar thuis afleveren, in Lebbeke, en toonde hem daar op haar gsm dat ze het geld zogezegd had overgeschreven. Toen de man thuiskwam, bleek die overschrijving nooit te zijn gebeurd.
Datzelfde scenario herhaalde zich nog eens met de verkoper van een iPhone 6, die voor 500 euro te koop was aangeboden, en met een man die een andere iPhone verkocht voor 300 euro. Telkens toonde de vrouw zogezegd een bewijs dat ze het geld had overgeschreven maar even zoveel keer bleek dat gelogen.
“Mevrouw is tussen 2014 en 2018 al viermaal veroordeeld voor oplichting en afzetterij, tot gevangenisstraffen die gingen van 3 maanden tot 10 maanden”, zei substituut Karel Claes. “Ditmaal eis ik een celstraf van 12 maanden.”
Y.Q. kwam niet opdagen voor haar proces en dreigt dan ook bij verstek veroordeeld te worden. De rechtbank doet uitspraak op 20 november.

bron: Belga