Onschuldige foto’s van kinderen vormen doelwit van pedoseksuelen

Onschuldige foto's van kinderen vormen doelwit van pedoseksuelen

De foto’s van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen zijn het doelwit van pedoseksuelen. Sommige foto’s worden buitensporig veel bekeken en voorzien van ranzige commentaar. Dat blijkt vandaag uit een reportage van het VRT-reportagemagazine Pano. Tientallen Vlaamse jeugdbewegingen, sportverenigingen en scholen maken gebruik van websites als Flickr om foto’s te delen met de leden en de ouders. Die foto’s worden meestal ook openbaar geplaatst. Maar de verenigingen zijn zich er meestal niet bewust dat hun onschuldige foto’s massaal bekeken worden door pedoseksuelen. Telkens gaat het om foto’s waar een stuk ondergoed van een kind te zien is, of om kinderen in badkledij. Onder die foto’s werden vaak ook ranzige, pedoseksuele commentaren geschreven.

Pano signaleert dat er ook foto’s verschijnen op een Russische website die bekend staat als verzamelplaats voor downloaders van misbruikbeelden van kinderen.  “Het is naast een fotodatabank ook meer en meer een ontmoetingsplaats”, zegt Yves Goethals, hoofd van de cel kindermisbruik bij de federale politie. “Daar leren ze elkaar kennen, en daarna zetten ze hun praktijken verder op kanalen waar ze meer onzichtbaar zijn voor onze diensten.”

We moeten er ons meer van bewust zijn dat we met z’n allen gevaar lopen, reageert Heidi De Pauw, CEO van Child Focus. “We moeten een evenwicht vinden tussen voorzichtigheid en preutsheid. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat mensen die eventueel seksuele betekenis geven aan die foto’s, ze niet kunnen bekijken. Privacy-instellingen zijn er om te gebruiken.”

bron: Belga