Minister Dalle gaat overleggen met jeugdorganisaties

Minister Dalle gaat overleggen met jeugdorganisaties

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gaat overleggen met jeugdverenigingen om de privacy in de digitale wereld beter te garanderen. Hij reageert daarmee op de reportage van Pano, waaruit blijkt dat foto’s van jeugdbewegingen en sportclubs het doelwit zijn van pedoseksuelen. Dalle pleit voor het nog meer sensibiliseren van leiding en organisaties, maar niet voor meer regels. Sommige van de foto’s worden buitensporig veel bekeken en voorzien van ranzige commentaar. Meestal zijn de bewegingen zich er niet van bewust dat hun foto’s zo vaak bekeken worden. De foto’s worden ook meestal openbaar geplaatst op vraag van ouders of familie. Het Eén-programma vond ook websites die volledig gewijd zijn aan gestolen foto’s van kinderen. De foto’s komen van alle sociale media.

“We moeten nog bewuster omspringen met sociale media en het gebruik van digitale kanalen bij jeugdorganisaties. Elk kind heeft recht op een onschuldige jeugd, maar in een steeds meer digitale wereld zijn er nieuwe gevaren en uitdagingen”, vindt minister Dalle, die ook bevoegd is voor Jeugd. Hij reageert “ontzet” op de reportage en wil samen met de jeugdsector op zoek naar oplossingen.

De CD&V-minister wijst erop dat in het verleden via het Kenniscentrum Mediawijsheid acties werden opgezet om jeugdorganisaties concrete tips te geven om beter om te springen met online privacy. Daarnaast zijn ook de Vlaamse Jeugdraad en De Ambrassade erg betrokken en geëngageerd. “Die acties moeten we versterken. Het Vlaamse regeerakkoord voorziet dat we op tal van domeinen, waaronder privacy, jongeren nog meer mediawijs moeten maken”.

Nieuwe regels zijn daar volgens Dalle niet voor nodig. “Laat ons inzetten op het nog beter informeren en sensibiliseren van leiding en organisaties. Extra regeltjes zullen hierin niet helpen. Het begint daarenboven ook vaak bij onszelf: met goeie privacy-instellingen kunnen veel problemen al voorkomen worden”, besluit de minister.

bron: Belga