Katrien Partyka doet gooi naar CD&V-voorzitterschap

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid Katrien Partyka stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van CD&V. Dat bevestigt Partyka aan Belga. Volgens de 46-jarige burgemeester van Tienen is de Vlaamse christendemocratie wel een "sterk merk", maar heeft die christendemocratie nood aan een "hedendaags en duidelijk recept met ambitie en daadkracht". Als Partyka het haalt wil ze zich als voorzitter opstellen als "spelverdeler en coach". De voorbije dagen gonsde het van de geruchten over wie zich in de strijd om het CD&V-voorzitterschap zou mengen. Wie Wouter Beke wil opvolgen als CD&V-voorzitter, moet zich tegen maandagochtend kandidaat stellen. Daarvoor is de steun van drie lokale afdelingen, twee regio's of één provincie nodig.

De eerste die nu zich officieel kandidaat stelt, is Katrien Partyka, Vlaams parlementslid en sinds 2015 burgemeester van Tienen.

Zij wil naar eigen zeggen "met een open vizier" een "offensieve invulling" geven aan de Vlaamse christendemocratie. "Te veel Vlamingen staan onverschillig tegenover onze partij. Dat moet veranderen", legt ze uit. "De thema's waar de mensen van wakker liggen moeten we ons opnieuw toe-eigenen", klink het.

Daarbij moet de partij ook op een "offensieve manier communiceren". "We mogen niet de oude machtspartij zijn die geen keuzes durft te maken, maar we moeten een partij zijn met een duidelijke identiteit. We moeten onze structuren en communicatiestijl aanpassen aan de snelheid en uitdagingen van de huidige samenleving."

Partyka hamert ook op het belang van de lokale verankering van de CD&V. Dat is volgens haar een belangrijke troef. "Onze lokale mandatarissen doen elke dag met vuur en passie aan politiek om een warme en veilige samenleving te creëren. Ze voelen de polsslag van onze samenleving. Dit is ons DNA."

Als burgemeester van Tienen wil Partyka ook de "valse tegenstelling" tussen stad en platteland overstijgen. "We mogen ons niet terugtrekken in het een of het ander. Ons verbindend verhaal is een sterk verhaal zowel in de stad als op het platteland", aldus Partyka.

Partyka heeft duidelijk ook het rapport van de '12 apostelen' gelezen waarin gepleit wordt voor een vernieuwing en verjonging van de partij. "Onze partij telt ontzettend veel sterke figuren en talenten, maar we moeten onze partij ook aantrekkelijk maken voor nieuwe mensen, jong en oud", klinkt het.

Als Partyka het haalt en voorzitter wordt, wil ze zich naar eigen zeggen opstellen als "een spelverdeler en coach" om op die manier "iedereen volop zijn rol te laten spelen".

Verwacht wordt dat er zich de komende dagen nog meer kandidaat-voorzitters zullen 'outen'. Zo zeggen verschillende bronnen dat ook Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem, die zich ontpopte tot de woordvoerder van de '12 apostelen', zich kandidaat zal stellen.

bron: Belga