FIFA-voorzitter Infantino “teleurgesteld” door lege tribunes in Pyongyang

FIFA-voorzitter Infantino
FIFA-voorzitter Infantino "teleurgesteld" door lege tribunes in Pyongyang

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is “teleurgesteld” door de afwezigheid van toeschouwers, gisteren in het historische WK-kwalificatieduel tussen Noord- en Zuid-Korea, zo laat hij vandaag in een door de Wereldvoetbalbond verspreide mededeling weten. De wedstrijd was ook niet te zien op televisie. In het immense Kim Il Sung-stadion in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang waren supporters en journalisten niet toegelaten. Veel was er blijkbaar ook niet te zien, het eerste duel tussen de buurlanden in 29 jaar eindigde op een scoreloos gelijkspel.

Infantino was op uitnodiging wel in het stadion aanwezig. “Ik had uitgekeken naar een vol stadion voor deze historische ontmoeting”, liet hij
weten. “Ik was dus teleurgesteld toen ik zag dat er geen fans zaten in de tribunes. Dat was een verrassing voor ons, net als het feit dat de wedstrijd niet uitgezonden werd en daarnaast waren er vele problemen met visa, ook voor buitenlandse journalisten. Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn voor ons essentieel, maar aan de andere kant zou het naïef zijn te denken dat we zomaar even de wereld kunnen veranderen.”

Het was een ontmoeting onder hoogspanning, want beide landen zijn officieel nog altijd in oorlog met elkaar, sinds de Koreaanse Oorlog (1950-53). Zowel Noord- als Zuid-Korea telt 7 op 9 na drie speeldagen in groep H van de tweede Aziatische kwalificatieronde voor Qatar 2022. Daarna volgen Turkmenistan (3 ptn), Libanon (3 ptn uit 2 matchen) en Sri Lanka (0). Alleen de groepswinnaar stoot door naar de volgende kwalificatieronde. Op 4 juni ontmoeten beide Korea’s elkaar opnieuw in Zuid-Korea.

Bron: Belga