Chiro: Reportage is kans om aandacht te vestigen op problematiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chirojeugd Vlaanderen reageert geschrokken op de Pano-reportage die deze avond op Eén wordt uitgezonden, waaruit blijkt dat online albums van jeugdbewegingen het doelwit zijn van pedoseksuelen. Enkele van de betrokken groepen dienden klacht in en de koepel zelf grijpt de reportage aan om zijn leden nog eens te sensibiliseren over de problematiek, zegt nationaal secretaris Niels De Ceulaer vandaag. Het reportagemagazine Pano laat zien hoe de foto's van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen op de fotodeelsite Flickr buitensporig veel bekeken werden. Telkens ging het om foto's waarop kinderen in badkledij stonden, of waar een stuk van hun onderzoek te zien was. De foto's werden bovendien vaak voorzien van pedoseksuele commentaren.

"Net als de leden in de reportage zijn we als koepel geschrokken van de commentaren", reageert nationaal secretaris Niels De Ceulaer. De koepel heeft volgens hem naar aanleiding van de reportage alle informatie en richtlijnen over het veilig online plaatsen van foto's gebundeld, en prominent op zijn website gezet. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om fotoalbums te delen via een besloten groep, duidelijke afspraken te maken met ouders en leden over welke foto's gedeeld worden, en selectief te zijn met het publiceren van foto's. De informatie zal ook nog eens extra gedeeld worden via sociale media.

Chirojeugd Vlaanderen wil wel vermijden dat de chiroleiding straks geen foto's meer post. "Mensen die foto's posten treffen geen schuld. Je kan dit niet vermijden, maar je kan je wel iets bewuster zijn", aldus De Ceulaer.

bron: Belga