“Brexit-akkoord wordt gefinaliseerd”

Brexit-akkoord wordt gefinaliseerd

Een brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hangt meer dan ooit in de lucht. Terwijl de Britse premier Boris Johnson in Londen verwoede pogingen doet om de Noord-Ierse unionisten van de DUP aan boord te krijgen, zegt de Franse president Emmanuel Macron dat “een akkoord wordt gefinaliseerd”. Op de Europese top van morgen en vrijdag hoopt hij dat akkoord te kunnen bezegelen. De Franse president deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Toulouse, na afloop van een Frans-Duitse ministerraad. Terwijl Macron openlijk zinspeelde op een akkoord, hield Merkel een slag om de arm: “Het nieuws uit Brussel zou wel eens erger kunnen zijn”, zei ze voorzichtig. Maar toch blijft een akkoord mogelijk, aldus Merkel, “en op basis van wat ik de voorbije dagen gehoord heb, denk ik meer en meer dat we het zullen halen”.

Alles hangt af van wat Europees onderhandelaar Michel Barnier later op de avond te zeggen zal hebben tijdens zijn briefing aan de ambassadeurs van de 27 lidstaten. Barnier kreeg van zowel Merkel als Macron woorden van lof voor zijn werk. Beide leiders hopen dat de Fransman de brexit-onderhandelingen tot een goed einde kan brengen.

Intussen lijken tijdens die onderhandelingen zo goed als alle discussiepunten uitgeklaard te zijn. Alle ogen zijn nu gericht op Londen, waar Boris Johnson probeert de DUP en de harde brexiteers van zijn eigen Conservatieve Partij aan boord te houden. Hun steun lijkt onontbeerlijk om de tekst door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen, en een ‘no deal’-brexit te vermijden.

bron: Belga