Aandeelhouders Dexia geven groen licht voor beursexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aandeelhouders van restbank Dexia hebben tijdens een buitengewone algemene vergadering het voorstel om Dexia van de beurs te halen goedgekeurd. De beslissing zal voorgelegd worden aan Euronext Brussel, dat akkoord moet gaan. De directie verwacht dat dat "een formaliteit" is. Volgens de voorlopige kalender is de laatste handelsdag voor het aandeel gepland op 29 november. De plannen om Dexia van de beurs te halen werden vorige week aangekondigd en vormden geen verrassing. Topman Wouter Devriendt had eerder al die intentie te kennen gegeven omwille van de aanzienlijke kosten die een notering met zich meebrengt.

Momenteel zijn er nog bijna 1,95 miljoen Dexia-aandelen verhandelbaar. Zij vertegenwoordigen minder dan 0,5 procent van het kapitaal van de restbank, alle andere aandelen zitten bij de Belgische en de Franse staat. Gemiddeld worden er nog slechts 2.000 aandelen per dag op de beurs verhandeld, Dexia vermoedt dat het vooral gaat om speculanten.

De beursgenoteerde aandelen zullen bij de beursexit omgezet worden in aandelen op naam, waarbij de aandeelhouders zich moeten laten registreren. Het verhandelen van de aandelen zal dan enkel nog kunnen op een "expertenmarkt" van Euronext.

Voor Wouter Devriendt wordt de beursexit één van zijn laatste wapenfeiten bij Dexia. Midden november zal hij de restbank verlaten, voor een job bij de Italiaanse grootbank Unicredit.

Dexia is wat nog overblijft van de vroegere Dexia-groep, die in 2011 ontmanteld werd. Het toenmalige Dexia Bank België werd toen uit de groep gelicht en omgedoopt tot Belfius. De restbank Dexia is sindsdien bezig zichzelf af te bouwen.

bron: Belga