Kwal. EK 2020 - Spanje zeker van kwalificatie na 1-1 gelijkspel in Zweden

Spanje heeft zich door een laat gelijkspel tegen Zweden (1-1) gekwalificeerd voor het EK voetbal van 2020. De Spanjaarden hebben met nog twee duels te spelen in groep F vijf punten meer dan Zweden en zes punten meer dan Roemenië, dat tegen Noorwegen eveneens 1-1 speelde. De Zweedse voetballers zochten in de eerste helft naar de openingstreffer en waren met een kopbal van Robin Quaison daar dichtbij. Doelman David De Gea redde echter goed. Vlak na rust kwam Zweden toch op 1-0. De Gea kon eerst nog redding brengen op de inzet van Marcus Berg en de rebound van Emil Forsberg. De derde inzet van opnieuw Berg was wel raak. De Gea moest zich kort na de treffer geblesseerd laten vervangen.

Spanje was met een kopbal van Gerard dicht bij de 1-1. De agressie die bondscoach Robert Moreno na het gelijkspel tegen Noorwegen had geëist, was er echter nauwelijks. Rodrigo verlengde een schot in blessuretijd en leidde Spanje daarmee naar het EK. Met Spanje, Oekraïne, Polen, Rusland, Italië en België zijn nu zes landen zeker van deelname.

Roemenië blijft door het gelijkspel tegen Noorwegen derde in de groep. De Roemenen leken in Boekarest lang op weg naar de zege na een doelpunt van Alexandru Mitrita. George Puscas had in de tweede helft nog een strafschop gemist voor Roemenië. Alexander Sörloth kopte echter in blessuretijd de 1-1 binnen en zorgde ervoor dat zelfs de Noren een heel kleine kans houden om het EK te halen. De Noren hadden afgelopen zaterdag ook al in blessuretijd een late gelijkmaker gescoord tegen Spanje.

De Roemenen hebben met 14 punten één punt minder dan Zweden. Noorwegen volgt met elf punten. Roemenië speelt in november thuis tegen Zweden en daarna nog uit bij Spanje.

In groep D heeft Zwitserland dankzij 2-0 winst tegen Ierland zij lot weer in eigen handen. De Zwitsers herstelden zich van de nederlaag tegen Denemarken van zaterdag. Zwitserland is nu derde, op één punt van leider Ierland, maar heeft nog een wedstrijd te goed. Met nog een thuiswedstrijd tegen Georgië en een uitwedstrijd in Gibraltar, ziet het er goed uit voor de Zwitsers. Denemarken, tweede in de groep op gelijke hoogte van Ierland, heeft ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar te goed, waarna het op de laatste speeldag naar Ierland trekt om in een onderling duel uit te maken wie naar het EK mag.

Ook Finland zette een grote stap richting het EK. De Finnen wonnen in eigen huis met 3-0 van concurrent Armenië en daardoor is de eerste deelname aan een Europees eindtoernooi dichtbij. Door de zege kwamen de Finnen op vijftien punten in groep J, vijf meer dan Armenië en Bosnië-Herzegovina. De Bosniërs verloren dinsdag met 2-1 in Griekenland. Italië won met 0-5 in Liechtenstein en gaat met het maximum van 24 punten aa de leiding in de groep.