UEFA-voorzitter Ceferin: “Bonden kunnen racismeprobleem niet alleen oplossen”

UEFA-voorzitter Ceferin: "Bonden kunnen racismeprobleem niet alleen oplossen"

Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), verzoekt de politiek om hulp in de strijd tegen racisme. “Voetbalbonden alleen kunnen dit probleem niet oplossen. Ook regeringen moeten op dit vlak meer doen”, zo liet de Sloveen optekenen. “We moeten deze ziekte uit het voetbal verdrijven.” “Het voetbal – en dat geldt voor bestuurders, spelers, trainers en fans – moet samenwerken met regeringen en ngo’s om beslist op te treden tegen racisten en bij te dragen aan een verbanning van deze vreselijke opvattingen”, aldus Ceferin.

“De opkomst van nationalisme over heel het continent heeft onaanvaardbaar gedrag in de hand gewerkt. Sommigen denken dat een voetbalmenigte de juiste plek is om uitdrukking te geven aan hun ontstellende overtuigingen.”

Tijdens de EK-kwalificatiematch van gisteren tussen Bulgarije en Engeland maakten de thuissupporters zich schuldig aan racistische geluiden gericht tot de donkere Engelse spelers. Verder waren ook Hitlergroeten te zien. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd. Vandaag nam Borislav Mihailov, de voorzitter van de Bulgaarse Voetbalbond (BFU), ontslag op vraag van eerste minister Boyko Borissov.

bron: Belga