Proces tegen gewezen Zuid-Afrikaanse president Zuma uitgesteld

door
Belga
Leestijd 1 min.

De start van het corruptieproces tegen Jacob Zuma is uitgesteld. De gewezen Zuid-Afrikaanse president heeft beslist een beroepsprocedure op te starten tegen een eerdere beslissing van het Hooggerechtshof. "De heer Zuma wenst de totaliteit van zijn grondwettelijke rechten uit te oefenen, waaronder ook het recht om beroep aan te tekenen", zo verklaarde Thabani Masuku, de advocaat van Zuma, voor het Hooggerechtshof van Pietermaritzburg. De rechter besliste daarop om over te gaan tot een uitstel van het proces.

De beroepsprocedure zal in november behandeld worden. Het Openbaar Ministerie zegt dat het zich zal verzetten tegen de procedure, die "geen kans op slagen" heeft.

Volgens de aanklachten zou Zuma via zijn voormalig financieel adviseur Shabir Shaik smeergeld aangenomen hebben van Frans bedrijf Thales, voor een wapendeal van meer dan drie miljard euro in 1999. Zuma zou 4 miljoen rand (ongeveer 245.000 euro, volgens de huidige wisselkoersen) hebben gekregen. Zuma ontkent hij de beschuldigingen en spreekt van een "heksenjacht".

Door de corruptiezaak werd Zuma in februari 2018 tot aftreden gedwongen. De gewezen president heeft nog geprobeerd om een rechtszaak af te wenden, maar vorige week vrijdag besliste het Hooggerechtshof dat het toch tot een proces moet komen, dat dinsdag van start zou gaan. Maar die beslissing wordt nu aangevochten door Zuma.

Bron: Belga