"Maken het Vlaams Belang heel makkelijk bij volgende verkiezingen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik vind dat we het Vlaams Belang nu heel makkelijk maken om bij de volgende verkiezingen weer met onrealistische voorstellen te komen, die de elementaire toets van de rechtsstaat niet doorstaan, en toch weer veel zetels naar zich toe te trekken." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens het openingscollege van politicoloog Carl Devos aan de UGent. Jambon had geen speech voorbereid, maar beantwoordde vragen van de studenten politicologie. Veel daarvan gingen over de lange regeringsvorming en de gesprekken tussen informateur Bart De Wever en Vlaams Belang. Jambon liet verstaan dat voor hem Vlaams Belang mee in het bad had gemoeten. "Wanneer we hen in een of andere formule zouden dwingen om verantwoordelijkheid te dragen, zou een groot deel van hun kiespubliek inzien dat de toverformules totaal onrealistisch zijn. We zouden echt niet plat op de grond zijn gegaan voor al hun eisen, maar we wilden hen wel in het bad trekken in een of andere vorm van besturen."

Verschillende studenten ondervroegen de minister-president daarnaast over de klimaatambities van de nieuwe Vlaamse regering. Jambon pleitte voor evenwicht tussen economische vooruitgang en klimaat. "Het zou mij niets kosten om te zeggen: wij gaan voor een CO2-reductie van 100 procent in 2050. Ik ben zeker dat ik tegen dan geen verantwoordelijkheid meer te dragen heb in Vlaanderen." Maar de Vlaamse regering pakt het beter realistisch aan, vindt Jambon. "Wij kunnen wereldwijd het verschil maken door technologie te ontwikkelen en die in te zetten in landen die ze kunnen gebruiken. Daarom gaat er veel geld naar onderzoek en ontwikkeling."

De klimaatspijbeleaars kregen opnieuw een oproep om hun protest te verplaatsen naar woensdagnamiddag en het weekend. "Als de oplossingen in technologie liggen, dan moet je op de schoolbanken gaan zitten, zodat je er mee richting aan kan geven", aldus Jambon.

bron: Belga